Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Bespaar tijd, geld en gedoe met Toekomstbouwers

Bedankt! Je aanvraag is verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oeps! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.
Bouwen en bouwkosten
Leestijd 0 min

Verbouwen: waarom is kwaliteitscontrole belangrijk?

January 15, 2022

Voorkom deze 3 problemen met kwaliteitscontrole

Door alleen te sturen op de planning wordt mogelijk de planning gehaald. Wil je dat jouw bouwplan wordt opgeleverd, zoals je hoopt? Dan is een bredere kwaliteitscontrole tijdens de bouwfase erg zinvol!

Hieronder behandelen we 3 problemen die door middel van kwaliteitscontrole voorkomen kunnen worden.

  1. Goede technische details
  2. Kwaliteit van de vakman
  3. Management

 

1.   Goede technische details

Niet alleen de juiste keuze voor materialen, maar ook de juiste uitwerking van technische details zijn belangrijk.

Zo moet bijvoorbeeld een dorpel of een latei een goede oplegging krijgen. Gebeurt dit niet goed, dan zorgen deze voor scheuren. Als de houten aansluitingen van een dakkapel niet voldoende kunnen ventileren, dan gaat hout rotten. En kun je na enkele jaren al sommige houten delen vervangen. Zonde, als je met de juiste details dit kunt voorkomen.

Ben jezelf bewust, als je geen detailtekeningen hebt, dat de aannemer zijn eigen technische details maakt?

 

2.   Kwaliteit van de vakman

Het is heel erg logisch dat de kwaliteit van de vakman van invloed is op de kwaliteit van jouw bouwplan. Maar als opdrachtgever wil je jezelf daar niet mee bezig houden.

Dit laat je bijvoorbeeld over aan de hoofdaannemer. Maar deze hoofdaannemer heeft niet altijd dezelfde belangen als de opdrachtgever.
Lees meer hierover in paragraaf “regie en eigenaarschap” van blog “Een huis bouwen of verbouwen in 3 eenvoudig stappen”.

Het is raadzaam om kwaliteitscontrole te laten uitvoeren door een specialist. Want weet jij of jouw WTW installatie (ventilatie met warmte terugwinning) goed is geïnstalleerd? Of dat de details van jouw dakkapel goed genoeg zijn voor een lange levensduur?

Enkele veel voorkomende problemen door een slechte uitvoering zijn:

  • een slechte afwatering in de badkamer;
  • stucwerk met flauwe kuilen en bulten;
  • vloeren meteen slechte ondergrond en hechting;
  • slecht kwaliteit materiaal. (lijm, scharnieren enz.)

 

Deze problemen komen vroeg of laat uiteindelijk boven drijven.

Tip: met een goed contract, goede afspraken over garanties en een waarborgcertificaat ben je verzekerd tegen deze problemen. Een aannemer zal dan ook eerder goede kwaliteit leveren.

 

3.   Management

De kwaliteit van de vakman is afhankelijk van zijn kwaliteiten, maar ook van de ruimte die de vakman krijgt om zelf te bepalen hoe het eindproduct wordt opgeleverd. Ofwel het management van jouw bouwplan.

Mag hij zelf de (niet zichtbare) materialen uitkiezen. Deze materialen zijn dan niet zichtbaar, maar wel heel erg belangrijk. Met de goede materialen gaat jouw serreaanbouw, nieuwe vloer, of de lades van jouw inbouwkast veel langer mee.

Helaas heeft de aannemer of de vakman niet altijd de dezelfde belangen als jou. Soms zit de aannemer of vakman vast in allerlei opdrachten en heeft hij haast. Ofwel moet de klus snel klaar. Wellicht te snel, dan goed is voor jouw nieuwe badkamer. Dit zie je niet altijd meteen als je met een onervaren oog er overheen kijkt.

Het managen van de kwaliteit van materialen, werktijden en goed vakmanschap is erg zinvol om over te laten aan een specialist. Die zorgt ervoor dat gewerkt wordt volgens de juiste prioriteiten en dat de kwaliteit goed is.

Ook interessant zijn de volgende artikelen:

Een huis bouwen of verbouwen in 3 eenvoudig stappen

Bouwen of verbouwen: hoeveel geld en tijd kost het?

9 waardvolle tips: huis bouwen of verbouwen

Jouw woning verduurzamen zonder verkooptrucjes

Delen:

Inhoudsopgave

Blog

Aanbevolen blogs

Ontwerp en advies
April 20, 2022

Een huis bouwen of verbouwen in 3 eenvoudig stappen

Lees in deze blog welke 3 stappen nodig zijn om jouw woning of bedrijfspand succesvol te (ver)bouwen.
Bouwen en bouwkosten
March 16, 2022

Bouwen of verbouwen: hoeveel geld en tijd kost het?

Vindt hier voorbeelden van de kosten voor diverse bouwplannen. En de benodigde tijdsbesteding van eerste idee tot en met oplevering.
Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren en het sitegebruik te analyseren. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.